Це аморфне поняття “домашня бібліотека”

(скопійовано з Фейсбук-версії цього блогу. Долучайтеся, там є пічєньки, які тут не траплятимуться).

Днями думала про те, що одна із найбільш визначних змін свідомості, що накривали мене протягом останніх десяти років, це таки змінення ставлення до наповнення книжкових шаф. Від шаленого накопичення “Більше. Більше! БІЛЬШЕ!!!” до більш-менш спокійного “Оце куплю, це не куплю, оте можна в електронці, а те… Ксеню, давай чесно, ти це _точно_ будеш читати?”. Нє, зрозуміло, просвітленню дюже сприяють наявність рідера, усвідомлення, що полиці не гумові, фінансові обмеження та бан на купівлю продукції російських видавництв. Та все одне – 10 років тому, я б ніколи не повірила, що з легкістю мінятиму, віддаватиму, часом – продаватиму свої книжки, беручи до уваги простий та елегантний фактор “А без цього я можу обійтись”.

Тим цікавіше спостерігати за тим, “а без чого не обходжуся” ) Окремі улюблені письменниці/письменники. Дуже красиві книжки. Рідкісні. Такі, які я ще планую комусь нав’язати на почитати. Ті (згадуючи попередню бесіду), що мають якийсь шанс на перечитування. Або просто у чомусь невимовно прикольні.

А ще цікавіше спостерігати за динамікою цього бібліотечного руху, тримаючи в голові якусь окрему книжкову характеристику. Наприклад, нещодавно помітила, що, здається, є лише два видавництва (з тих, у кого я купувала художку в кількості, більшій від трьох книжок, – це важливо), з продукцією яких я поки що не розставалася, – Урбіно та Темпора. А я думала, що їх буде більше. Ну а чемпіонів з “Прочитала – передай далі”, думаю, вгадати неважко )

А у вас є такі стабільні постачальники постійних шафових мешканців? )

4 thoughts on “Це аморфне поняття “домашня бібліотека”

  1. Знайомі відчуття. Останнім часом теж почала спокійніше ставитись до наповнення. Тим паче полички усі забиті, майже по вінця. Із улюблених видавництв, книг, яких у мене найбільше – та ж Темпора та останнім часом ВСЛ. Ще декілька Абабагаламагівської поезії та дорослих видань. Решта – дуже строката.

    Вподобано 1 особа

    1. книжки ВСЛ мені дуже подобаються з естетичної точки зору, а от із змістом – всяке бува, тож з кількома книжками вмовила себе розпрощатися. най краще потраплять в руки людям, яким вони більше сподобаються )

      Подобається

        1. дещо з дитячого/підліткового я просто віддаю далі, якщо це не якісь знакові для мене речі. а так, щоб по-чесному в молоко влучило – то це збірка есеїв Богдани Матіяш. книжечка десь ще в домі лежить, а треба буде її чи подарувати комусь, чи то на обмін закинути

          Подобається

Залишити коментар