Географія читання-2017: Перші три місяці

Стара звичка позначати країни “походження” книжок не завжди радує. З одного боку, це весело, це цікавий статистичний матеріал, це змушує розширювати горизонти, а життєдайний копняк поштовх – це хороша штука. З іншого – ця звичка продукує Сором. “Ксеню, замість того, щоби читати надцяту американську книжку, ти б могла взятися за щось екзотичніше!”. Взагалі-то… так, могла, але цьогоріч поки що не виходить. І, так, стандартні перегони США поки що виграють аж бігом.

Як видно, в активі цього року поки що лише 15 країн і неочевидних серед них… я б сказала три, але минулого року ганебно пропустила Італію, то, значить, чотири.

My Reading List’s Travel Map

Get your own travel map from Matador Network.

Пустка замість Латинської Америки… Пустка замість Африки… Майже пустка замість Азії… Мдя. Зате із челенджами все непогано, хоч щось має радувати.

Упевненими учасницями забігу (тобто, 2 і більше прочитаних книжок) на сьогодні є Велика Британія, Ірландія, Канада, США, Україна та Франція. Екзотикою я поки що вважаю:

  • Італію (дякувати вчора прочитаній Анджелі Нанетті)
  • Ізраїль (завдяки Руту Модан. Хоча, мабуть, Ізраїль ще трохи – і можна виводити з категорії екзотики, бо кожного року щось трапляється)
  • Малайзію (знову Цзень Чо рятує мапу)
  • Сербію (а тут на допомогу прийшла Віда Оґнєнович із п’єсою про Мілеву Марич)

Дивлячись на всю цю красу, я вже потроху міркую: а чи не збацати мені проект “Навколо світу” за спрощеними правилами? Бо гардкор “Прочитати по одній книжці з кожної країни” – це майже непідйомне діло, бачила, як люди з ним б’ються. Мати інтернет та вільно читати англійською – це помічні моменти, але всіх проблем не вирішує, бо ще є франкофонні країни Екваторіальної Африки та карколомна Океанія. А от рахувати за місцем дії книжки могло б бути цікаво. Ну, можна собі вигадати якісь додаткові умови, наприклад, не записувати одну книжку на кілька країн. Може, мені би хтось склав компанію? Будемо малювати контурні карти разом.

14 thoughts on “Географія читання-2017: Перші три місяці

  1. Новий челендж дуже цікавий і заманливий!
    але знаючи себе та свої історію із челенджами, хіба на дуже довгострокову перспективу.
    хммм (розривається між зацікавленням і скепсисом)

    Вподобано 1 особа

    1. А я думаю з цього зробити довгостроковий проект – записувати нові країни, поки мапа не скінчиться ) А там, навіть якщо рушати за офіційним переліком ООН, екзотичних острівців на кілька років стане. Зате цікаво.

      Вподобано 1 особа

    1. Чудово! Разом буде веселіше!
      Я вже приблизно подивилася – з читаного за цей рік поки що 14-15 країн накриваю. Англо-американське читання та поглинання фентезі, де світи умовні, розмаїттю не дуже сприяють )

      Подобається

  2. О, треба і собі подивитися, звідки мої книги. Бо мені здається, там в основному Америка і Франція, і це вже стає якось геть не цікаво))) Тому я б з радістю долучилася до такого челенджу!

    Вподобано 1 особа

  3. підрахувала 15 прочитаних цього року книжок – всього 9 очевидних країн, зате з не дуже очевидного-очікуваного є Литва (Елеонора Руткевич) та Вірменія (Наріне Абгарян, хоча може то її до російських письменників віднести…)

    Вподобано 1 особа

Залишити коментар