Goodreads Choice Awards-2020. Мої фаворитки

От і настала улюблена розвага кінця осені-початку зими: голосування за найкращі книжки року за версією користувачів ГудРідз. І нехай на ділі найчастіше це голосування перетворюється на битву бестселерів або ж герць фендомів (скажімо, фанати Сари Маас пішли стінкою на фанатів Голлі Блек) – я ніжно люблю цю нагороду й роками рахую, скільки з номінантів потрапляє до мого читацького списку й скільки з того насправді читається. Бо цікаво глянути, наскільки я читачка-лемінг і чи кидаюся на наймодніші в Америці книжки. Енівей, ходімо подивимося, за кого я вболіватиму цього року?

/Стандартний дисклеймер: мій фаворитизм має дуже гіпотетичний характер – здебільшого йдеться про книжки, які я хочу прочитати, але ще не встигла – кожного року намагаюся не ганятися за новинками, кожного року виходить… по-різному./

Категорія “Художня проза”

Усі побігли і… Я точно збираюся читати “Ванессу” – оно, на полиці вже лежить, тож за неї і проголосувала.

Також можна було б проголосувати за роман про життя іммігрантів з Гани в алабамській глибинці, новий роман Емілі Сент-Джон Мандел (скрушне зітхання – я ж готова віддати шмат гіпотетичного королівства за можливість перекласти її “Станцію 11“, але… Ксеня – людина не фартова) та роман про дівчину, яка кожний наступний рік життя живе в своєму тілі – але в різні часи, відповідно – в різні епохи та за різних обставин. Така собі варіація на тему “Дружини мандрівника у часі“, тільки інакше реалізована і з точки бідолахи-“мандрівниці”.

Категорія “Детективи й трилери”

У цій номінації голосування перетворилося на: “Які тут можуть бути питання!”. От власне. Вийшла нова книжка про Страйка – і всьо, тема закрита. Не тільки тому, що це нова книжка про Страйка. Оцей том мені сподобався більше за попередні. Бо він ще далі відійшов від того, що ми очікуємо отримати від трилерного детективу, але разом з тим дуже елегантно потролив і сучасні жанрові тренди, і класикукласику.

Також можна було б проголосувати за нову книжку Симони Сент-Джеймс – про нічну адміністраторку в мотелі, яка спостерігає за… дивним.

Категорія “Історичний роман”

Ця номінація для мене традиційно одна з найцікавіших (єп, цікавіша навіть за фентезі) і ретроспективно з тутешніх номінантів я читаю найбільше. Цього року ще нічого не встигла, але в першу чергу хочу прочитати роман Емми Доног’ю про ірландок початку ХХ століття, життя яких змінила пандемія іспанки.

Також можна було б проголосувати за довгоочікуваний останній том “Трилогії про Кромвеля” Гіларі Мантел (я – гальмо, я ще другий не прочитала), роман Меггі О’Фаррелл про померлого в дитинстві сина Шекспіра (тобто про можливість поговорити про життя родини драматурга під іншим кутом) та про ентузіастів, які після завершення Другої світової війни докладають зусилля для збереження спадщини Джейн Остен.

Категорія “Фентезі”

Обогине, мене зараз розірве! Цього року дивовижно висока концентрація не-серійних романів, до того ж – страшенно мені цікавих. Але нехай буде так. Авансом проголосую за свіженький роман Ребекки Роунгорс, де фентезійний світ збудовано на мезоамериканському матеріалі. Але не виключено, що у фіналі голосуватиму інакше.

Також можна було б проголосувати: ганебно порушую принцип “Більше трьох не обирати”, бо це ж просто неможливо! Отже, книжки – альтернативні кандидатки тут: новий роман Сюзанни Кларк, роман Наомі Новік про даркушну магічну школу, повість про жіночий шлях до влади у квазікитайському фентезійному антуражі, роман про дівчину, яка за вічне життя заплатила тим, що її ніхто не пам’ятатиме, та другий роман Алікс Герроу – про відьом-суфражисток. З усього цього я читала тільки “Імператрицю солі й талану” (треба вже про неї розповісти якось), але запевно читатиму оце все – і то скоро.

Категорія “Любовний роман”

Цього року пропускаю.

Категорія “Фантастика”

Злякалася незнайомих імен та не перших томів, тож автоматично клацнула на продовження ретрофутуристичної серії Мері Робінетт Коваль. Ні, попередні томи не читала. Але колись була в шаленому захваті від повісті, з якої народився цей світ.

Категорія “Горор”

“Та шо ж мені – розірватися?!”, серія друга. Тут я дві книжки вже прочитала (і жодна з них – не новинка він Стівена Кінга), ще одну купила і… Складно. Та нехай буде моднюча, яскрава й іронічна “Мексиканська готика” – цікавий експеримент з прищеплювання найкласичніший готичних тропів на дерево мексиканських реалій середини ХХ століття.

Також можна було б проголосувати за новий горор Урсули Вернон (днями трішечки про нього розповідала), роман про домогосподарок, яким треба здолати вампіра, та горорне фентезі про світ, збудований на пуританському матеріалі.

Категорія “Гумор”

Пропускаю

Категорія “Нонфікшен”

Зазвичай тут не голосую, але раптом замкнуло. Хочухочухочу тревелог акторів з Outlander про подорож визначними для історії шотландських горян місцями.

Категорія “Мемуари та автобіографії”

Пропускаю

Категорія “Біографії та історична документалістика”

Знову пропускаю

Категорія “Наукпоп”

Дженніфер Акерман повертається до своєї улюбленої теми. А я накинула оком на наукпоп про триб життя птахів.

Категорія “Кулінарія”

А чи не проголосувати за мемуари Вікторії Джеймс – суперзірки світу сомельє? Проголосувати. У мене легенька професійна деформація – я за цей рік дві книжки про вино переклала, і ще жменьку прочитала.

Категорія “Графічні романи та комікси”

Тут все просто. В першому турі я завжди голосую за “Монстрицю“, бо я завжди голосую за “Монстрицю“.

Також можна було б проголосувати за вампірські стріпи Сари Андерсен, мемуари про призвичаєння до американського життя дівчинки з Південної Кореї та графічні мемуари відомої коміксистки Ноель Стівенсон.

Категорія “Поезія”

Трохи зненацька закортіло познайомитися з поетичним доробком Марґарет Етвуд.

Категорія “Дебют (автора ГР)”

Варіантів кілька було, але зупинилася на магічному реалізмі про китайських дітей, що переїхали до Каліфорнії часів “Золотої лихоманки”.

Категорія “Найкращий (реалістичний) янг-адалт”

Вирішила пропустити, хоча Clap When You Land Елізабет Асеведо, що має непогані шанси на перемогу, я читала. Не зацінила. Фабула цікава: дві дівчата-ровесниці, що живуть в різних країнах, після смерті батька дізнаються, що вони – сестри. Але це роман у віршах і от віршована сторона діла мене так і не пробрала.

Категорія “Фентезійний/фантастичний янг-адалт”

Виживальницьке фентезі з елементами ретелінгу та підкресленим економічним компонентом – це може бути цікавим.

Категорія “Найкраща дитяча книжка”

А тут рука так і тягнеться до ще однієї книжки Роунгорс – ранньопідліткового фентезі, збудованого на міфології навахо.

Також можна було б проголосувати за свіжий роман Сари Пенніпакер (щойно вийшов українською).

Категорія “Книжка-картинка”

Кейті О’Нілл намалювала книжечку про аксолотля. У мене на цьому все, я перед такою спокусою встояти не ладна.

Ну а тепер подивимося, кому з моїх книжок-фавориток пощастить хоча б до фіналу дошкандибати. Бо ж переголосовувати доведеться.

 

Залишити коментар